Metoda de sinteză a componentelor feromonului pentru Fluturele alb american

Fluturele alb american este un dăunător de carantină al culturilor de fructe.

Culturi deteriorate: dud, măr, prune, cireșe, nuc, pere, gutui, caise, piersici, cireș, trandafir sălbatic (până la 230 de specii de plante lemnoase și erbacee).

 

Patria speciei este America de Nord, unde fluturele este răspîndit de la Canada spre Mexic. Din 1949 a fost marcată în Europa (Iugoslavia), unde sa stabilit de la Franța la Marea Caspică. În 1952, a fost descoperit în regiunea Transcarpatia din Ucraina. În 1966 a fost descoperită în regiunea Odesa și în Moldova, în 1968-în regiunile Donețk și Vinnița. În prezent, sa răspândit în 11 regiuni ale Ucrainei, inclusiv Kherson, Kiev, Nikolaev, Zaporozhye, Crimeea și altele. în 2012, a fost descoperit în regiunile Vinnytsia, Jitomir și Dnepropetrovsk din Ucraina.

Mai târziu a pătruns în Asia Centrală: Turkmenistan (de la începutul anilor 1990), Uzbekistan (1996-1997), Kazahstan, Kârgâzstan. Japonia este cunoscută din 1945, de unde a pătruns în Coreea, China, Mongolia și pe litoral. De asemenea, o singură specie este marcată în Lituania.

Depune ouă pe partea inferioară a frunzei cu grămezi, câte 100-600 de bucăți. O femeie depune până la 1500 de ouă, femelele de a doua generație sunt mai prolifice: fiecare dintre ele pune până la 2500 de ouă.  

Zborul începe înainte sau în timpul înfloririi mărului. În Ucraina și sudul Rusiei se dezvoltă de obicei două generații, în unii ani se dezvoltă generația a treia incompletă. Fluturii de a doua generație zboară de la mijlocul lunii iulie până la sfârșitul lunii august (în funcție de condițiile meteorologice).

Fondatorul companiilor Biochemtech S. R. L., Boris G. Kovalev, în 1979, a fost unul dintre oamenii de stiinta care a participat la elaborarea metodei de sinteză a componentelor de feromoni American alb fluture.

Până în prezent, există insectele dăunătore a culturilor de fructe mai mult de o mie de specii, iar în majoritatea cazurilor, în sectorul agricultorii au pierderi mari, unii pierd până la 100% din recolta lor.

Pe baza multor ani de experiență, putem observa în practică cum în întreaga lume tot mai mulți fermieri sunt în căutarea unei soluții ecologice pentru siguranța culturilor căci, atunci când se utilizează metode convenționale, nu pot atinge obiectivele stabilite pentru a reduce cantitatea de dăunători.

Până în prezent, compania Biochemtech S. R. L. este lider în sinteza de feromoni și atractant pentru dăunători, care s-au dovedit în practică în mod eficient de a diminua numărul de dăunători sub pragul economic de nocivitate.

Produsele ecologice și utilizarea metodei de agricultură ecologică își i-a creștere în întreaga lume. Sunt efectuate studii științifice în SUA, Asia și Europa. Creșterea investițiilor cu sute de milioane de euro în proiecte precum metode de protecție integrată a plantelor.

Biochemtech S. R. L. colaborând cu țările din Europa, Africa, America și Asia, permite agricultorului să-și păstreze recolta prin metode ecologice de până la 95% (capturare în masă și dezorientare).







Sursa:

Scientific Exchange Program and the USSR Ministry of Agriculture.

National Science Foundation Grant No. PCM78-13241.

First results were first discolsed at the EUCHEM Conference on Chemistry of insects, held at Borgholm, Sweden, on August 13-17, 1979.

Department of Entimology, New York State Agricultural Experiment Station, Geneva, NY14456.

All-Union Scientific Reasearch Institute of Biological Methods for Plant Protection, 277031 Kishinev, Republic of Moldavia, USSR.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_webworm

https://www.ogorod.ru/ru/now/pests/15280/Amerikanskaya-babochka-vstrechayte-novogo-sadovogo-vreditelya.htm

https://animalreader.ru/amerikanskaya-belaya-babochka-opisanie-nasekomogo.html

https://www.ogorod.ru/ru/now/pests/15280/Amerikanskaya-babochka-vstrechayte-novogo-sadovogo-vreditelya.htm